Plánované zdražení soudních poplatků - nejvíce se dotkne elektronického platebního rozkazu

14.09.2010 17:35

Ministerstvo spravedlnosti připravuje na rok 2011 výrazné zdražení soudních poplatků, čímž se v první fázi prodraží vymáhání dluhů soudní cestou. V současné době pracuje na novele, která by měla zvýšit stávající soudní poplatky o třetinu až polovinu. Od tohoto kroku resort ministra Pospíšila očekává, že měl do státní kasy přinést kolem 200 milionů korun.

Podle Ministerstva spravedlnosti by se minimální sazba u poplatků týkajících se platebních rozkazů měla zvednout ze současných 600 Kč na 1.000 Kč. Spolu s tím by se zvýšila i hranice, do které se tato minimální částka hradí, a to z původních 15.000 na 25.000 Kč. Poplatky z částek vyšších než 25 tisíc by se vypočítaly jako procento z žalované částky. Otázkou zůstává, do jaké výše se tato částka nakonec vyšplhá.

V rámci nedávno pořádané tiskové konference hovořil ministr Pospíšil o příkladech ze zahraničí, kde je obvyklých 6 procent. Ke zvyšování soudních poplatků dojde v rámci české justice po téměř deseti letech a bude se týkat komplexní škály soudních případů.

 

Ministerstvo spravedlnosti zároveň uvažuje o zrušení dočasného zvýhodnění při podávání elektronického platebního rozkazu (dosud se platí 2 % z žalované částky), napříště by výše soudního poplatku měla být ve všech případech totožná.