www.zena.centrum.cz - Před dluhy neutečete: Hlídejte si adresu

03.09.2012 13:30

Lidé si chtějí dopřát lepší bydlení, modernější vybavení bytů nebo pěkné dovolené. A tak se i přes veškerá varování stále více zadlužují a dlužníků pak přibývá jako hub po dešti.

Věřitelé chtějí dostat své peníze zpět a dlužníci se dostávají k soudu. Mnohdy se do svízelné situace dostali také proto, že neexistovala povinnost zasílat dlužníkům upomínky. To by se mělo od příštího roku změnit. Pokud bude chtít věřitel získat i náklady na právní zastoupení, bude muset dlužníkovi zaslat tzv. předžalobní výzvu minimálně týden před podáním žaloby k soudu.

Novela zákona, ve které je i ustanovení, týkající se zasílání předžalobní výzvy dlužníkům, sice ještě nebyla schválena, ale dá se předpokládat, že vejde v platnost  již v příštím roce. Jestli se vás nebo někoho z vašich blízkých tato situace týká, hlídejte si adresu.

Upomínka odejde na poslední známou adresu

Výzvu musí věřitel poslat písemně, a to nejméně 7 dní před podáním návrhu na elektronický rozkaz k soudu. Podle paragrafu 142a občanského soudního řádu je nutné tuto výzvu zaslat na poslední známou adresu. Dlužníci se často nezdržují na adrese, kterou má věřitel k dispozici, nebo si upomínku nevyzvednou. To je ale nezachrání. Proto vždy po přestěhování aktualizujte adresu nejen u institucí, ale také u věřitelů.

Před dluhy neutečete

Předpoklad, že se věřitel o dlužníkovi bez adresy nedozví, je mylný. Dluhy se stejně musí vrátit. Když se tak neděje, přichází na řadu exekutor. Ten, na rozdíl od věřitele i soudu, najde způsob, jak dlužníka dohledat.

Sedm dní je minimum

Budou-li věřitelé chtít uhradit i náklady řízení, musí soudu doložit, že dlužníkovi předžalobní upomínku zaslali, a to předložením kopie dokumentu a podacího lístku. Podle schválené novely se počítá sedmidenní lhůta ode dne odeslání výzvy věřitelem a rozhoduje tak datum na podacím lístku. Dlužník tedy nemá na dorovnání dluhu 7 dní od převzetí upomínky. Naopak - pokud si doporučenou poštu vyzvedne až 10 dní od chvíle, co mu byla zásilka uložena na poště, může již několik dní jeho případ ležet u soudu.

Novela se týká pouze nákladů řízení

Teď se ale neradujte, že bez zaslané výzvy nebudete muset své dluhy vracet. To by byl velký omyl. Dlužnou částku a úroky z prodlení budete muset u oprávněné žaloby zaplatit vždy, a to i v případě, že věřitel před podáním žaloby nesplní svoji povinnost a předžalobní výzvu nezašle, nebo žalobu podá dříve než za 7 dní od odeslání upomínky. Jediné, co v takovém případě nebude muset dlužník uhradit, jsou náklady řízení ve výši několika tisíc korun.

zdroj: poradnaveritele.cz

foto: Profimedia.cz

 

více zde: https://zena.centrum.cz/bydleni/stavba-a-rekonstrukce/clanek.phtml?id=756071