www.penize.cz - Zaplatit stavební firmě kvůli zvyšování DPH ještě letos? Buď ušetříte statisíce, nebo proděláte miliony!

04.08.2011 17:36

Zvýšení dolní sazby DPH z 10 na 14 procent, bychom od ledna pocítili všichni. Ti, kteří se chystají stavět, však zejména. Sníženou sazbou se totiž daní i stavební práce. Chcete se zdražení vyhnout a zaplatit firmě letos dopředu? Přijdete o nejsilnější zbraň proti šlendriánu stavitele.

Začíná to snem o novém domově. A končí zmařenými nadějemi, které nás připravily o všechny peníze i nervy. Těch příběhů jsou tisíce. Jeden z nich prožil Pavel Valenta. Od společnosti Canaba si nechal postavit rodinný dům za 3 442 000 korun. Canaba slibuje „jistotu a pohodlí na celý život“. Panu Valentovi ale připravila leda jistotu stresů a bezesných nocí.

Fušeři inkasují peníze a doufají, že reklamace vzdáte

Problémy začaly okamžitě. Dodal jsem stavební povolení, ale firma stavbu nezahájila a nabrala zpoždění,“ začíná vyprávět Pavel Valenta. „Izolaci pokládala v mrazech, někde ji dokonce nepoložila vůbec,“ pokračuje. Zákonem požadovaný stavební deník podle něj Canaba vedla až poslední tři měsíce. Špatná izolace se začala záhy připomínat: dům vlhnul a plesnivěl. „Když jsem podal reklamaci, bylo mi arogantně sděleno, že dům špatně používám. Firma se totiž snaží oddalovat uznání reklamace, dokud se investor neznechutí,“ líčí pan Valenta. Najal si právníka a pořídil znalecké posudky. Díky tomu část peněz na opravy z Canaby vymámil v rámci mimosoudního vyrovnání. Pak ale rezignoval. „Potíže trvaly stále, takže jsem po čtyřech letech izolaci opravil vlastními prostředky,“ uzavírá.

více na: www.penize.cz/dph/216920-zaplatit-stavebni-firme-kvuli-zvysovani-dph-jeste-letos-bud-usetrite-statisice-nebo-prodelate-mili