www.penize.cz - Solidní nájemník je ohrožený druh. Jak vyzrát na neplatiče, „útěkáře“ a kazisvěty?

30.08.2011 15:45

Jak se bydlí zadarmo? Podvodným nájemníkům snadno. Nakvartýrují se vám do bytu, aniž mají v úmyslu za něj platit. Chvíli pobudou a pak zmizí jak pára nad hrncem. A klidně si ještě něco přibalí. Chystáte se pronajímat? Připravte se na adrenalinové zážitky! Poradíme vám, jak se vyzbrojit!

Máte volný byt a myslíte si, že si pronájmem slušně přivyděláte nebo pohodlně pokryjte náklady na hypotéku? Odborníci se shodují, že se pronajímání vyplácí čím dál tím méně. Pokud se do něj přesto chcete pustit, budete potřebovat notnou dávku štěstí, ale hlavně rozumu. Martyriím se nejspíš nevyhnete. Problémem číslo jedna zní: najít spolehlivého nájemníka. Dnes téměř nadlidský úkol.

Neplatičů nájemného v poslední době přibývá a spolu s nimi i zoufalých majitelů domů nebo bytů, kteří se díky nim často dostávají i do vleklých finančních problémů,“ říká právník Rostislav Kovář z Právní poradny věřitele. „Běžně se setkáváme s nájemníky, kteří jsou profesionální podvodníci a stěhují se do podnájmu s vědomím, že nikdy platit nebudou. Prostě žijí v bytě až do chvíle, kdy majiteli dojde trpělivost a vyhodí je nebo jinak dostane z bytu,“ popisuje právník. „Výjimkou ale nejsou ani lidé, kteří své nájemce fyzicky napadají, jen aby se z bytu, za který neplatí, nemuseli vystěhovat.“ Když je konečně vystrnadíte, bývá byt tak zdevastovaný, že si žádá důkladnou rekonstrukci.

více na: www.penize.cz/pronajem-bytu/218504-solidni-najemnik-je-ohrozeny-druh-jak-vyzrat-na-neplatice-utekare-a-kazisvety