www.penize.cz - Chcete z dlužníka dostat peníze? Volte správnou taktiku, aby míč neskončil ve vlastní bráně

14.09.2011 08:42

Vymahač, zaměstnanec inkasní agentury, advokát, soudce a exekutor. Soupiska záchranného týmu pro zoufalé věřitele. Kterého ze zmiňovaných borců ale nasadit do boje? Kdo z nich vám může skutečně pomoci, když jdete k zemi po faulu dlužníka?

Češi se topí ve finančních trablech. Počet dlužníků se prudce zvyšuje a nedobytnost pohledávek jakbysmet. „Přibývá subjektů, které nejsou schopny své závazky plnit. A přibývá i těch, kteří disponují tak omezeným majetkem, že není možné uspokojit pohledávku jeho prodejem,“ říká advokátka Jana Poddaná z právnické kanceláře Havel, Holásek a Partners.

A tak přibývá starostí i věřitelům – hlavně těm z řad drobných podnikatelů a živnostníků. Platby za faktury se opožďují nebo nedorazí vůbec. „Věřitelé následkem toho sami balancují na hraně druhotné platební neschopnosti,“ říká Rostislav KovářPrávní poradny věřitele. Chybí jim cash flow a zápasí o vlastní existenci. Právě malé a střední firmy jsou přitom základem naší ekonomiky, v Evropské unii tvoří asi 99,8 procenta všech podnikatelských subjektů. „Tolerance firem vůči dlužníkům se snižuje,“ uvádí Kovář. Věřitelé začínají důsledně vymáhat i částky, nad kterými dříve mávli rukou. „Výsledky průzkumu inkasních agentur ukazují, že došlo k výraznému poklesu průměrné výše jednotlivé pohledávky, která se meziročně propadla o 36 procent, na 14 620 Kč,“ potvrzuje ředitel Asociace inkasních agentur Vladimír Gazárek.

 

více na: www.penize.cz/dluhy/220379-chcete-z-dluznika-dostat-penize-volte-spravnou-taktiku-aby-mic-neskoncil-ve-vlastni-brane