www.kvety.cz - Jak získat alimenty?

18.04.2012 17:34
Na 160 000 dětí v ČR nedostává státem přiřknuté alimenty. Rodič, který je vychovává, živí a šatí, se tak ocitá v drsné ekonomické situaci.

Foto: ISIFA

Vesměs o výživné bojují ženy, jejichž bývalý „opomněl“, že má potomky, jež musí ze zákona zaopatřit. Jak na špatnou paměť neplatičů? Nabízí se exekuce platu dlužníka. Pomůže?

Nikola Černá (24)

Nevím, co by bylo, kdyby mi nepomáhala máma

Čtyřletá Natálka si hraje. Upovídaná slečna kreslí a vypráví, mámě, co bylo ve školce… „Na Natálčina otce jsem od roku 2008 podala trestní oznámení dvakrát. Neplatil alimenty dané soudem vůbec nebo jen občas a něco.

Přesto se u prvního stání pak zajímal, jak by mohl malou spoluvychovávat,“ vypráví kosmetička Nikola Černá, toho času na podpoře. Její o 10 let starší bývalý partner dluží malé dceři na výživném 25 000 Kč.

 

Alarmující fakta

  • Průměrné měsíční alimenty na dítě v ČR činí 1 600 Kč. Přitom průměrné náklady na dítě se pohybují minimálně ve výši 7 000 Kč.
  • Pro nehrazení základní vyživovací povinnosti k dětem je ročně podáno 1 200 žalob.
  • Téměř 39 % těch, kteří mají alimenty dané soudem platit, je nehradí.
  • Je-li neplatič za „odpírání výživného“ odsouzen nepodmíněně, bývá jeho dluh většinou smazán.
  • Soudní exekutor může z přiznaného platu zabavit jen takovou část, aby se dotyčný nedostal pod hranici životního minima

„Nejhorší bylo, že policie se tím začala zabývat de facto po půl roce od mého oznámení. Kdybych neměla mámu, u které s malou bydlíme, a která nám pomáhá, nevím, co by bylo. Jsem samoživitelka, hlavně proto nemůžu rok najít trvalou práci,“ krčí rameny vyšší bruneta.

Babička malé Natálky tak ekonomicky zajišťuje nejen dceru, ale i vnučku. Třetí rok. Když se nedávno ptala na „sociálce“ na podporu v tzv. hmotné nouzi (vnučka dostala salmonelózu a dcera s ní musela být tři měsíce doma, tudíž nemohla chodit ani na brigády), zažila šok.

„Tam bylo tmavo! A ti čekatelé si vydupávali vše! Ledničku, dokonce chtěli peníze na letenku. Vystrašených holčin za přepážkami mi bylo skoro líto víc než sebe, když mi řekli bohužel,“ usměje se smutně babička živitelka, která se na chvíli vkládá do řeči. „Připadala jsem si tam hrozně! Je to ponižující.“

Holčička tátu nezajímá

Natálčinu otci soud vyměřil 3 200 Kč výživného měsíčně. Nebránil se, ale… „Napřed neplatil půl roku a jen sliboval: ‚Už ti to posílám.‘ Když mu hrozil soud, zaplatil minimum, což se bere jako snaha, a tak se stáhlo trestní oznámení.

Od té doby to chvíli šlo, pak byl zase konec. Beze slov, bez omluvy, bylo ticho. Nemůžu se na ten příjem spolehnout, ale školku platit musím, nakupovat jídlo musím,“ popisuje Pražanka Nikola Černá a dodává, že její bývalý partner o dcerku už zájem nejeví, ač by si ji měl podle rozhodnutí justice vzít jednou za 14 dnů na víkend a pak každou středu.

„Že by se ozval a vzal si Natálku? Kdepak! Měl ji snad jednou a poté jsem se dozvěděla, že šel do práce a malou hlídala nějaká slečna - osoba, kterou neznám! A to děti chtěl,“ líčí mladá maminka s tím, že o muži, s nímž prožila hezké dva roky, dnes moc neví. Ani o jeho příbuzných.

„Myslím, že nouzí netrpí, má kde bydlet… Nechci spekulovat! Ale teď mi dochází, že vždy myslel víc na sebe. Ať je situace jakákoli, jsem ráda, že jsem z toho vztahu odešla. Bydleli jsme v podnájmu, který platila častěji moje rodina než on, a navíc po narození Natky se změnil. Přestaly jsme ho zajímat,“ dodává dlouhovláska, která těžce nese doprošování se financí.

„Volat mu a prosit o to, co je zákonem dáno? To je degradující,“ říká. Jak dál? „Vím, že jsou na tom ženy hůř než já a končí dokonce v azylových domech. Nechci si stěžovat, hlavně potřebuju práci na poloviční úvazek a pak budu moci odlehčit i mámě… A k té výhodě exekuce na plat.

Teorie je to pěkná v případně oboustranně solidních lidí. Když dlužník plat nepřizná nebo skoro nic, co s tím? Ale zkusit bych to mohla.“

Bára Středová (40)

Štve mě, že si musíte pomoci sama

Má výhodu – umí se o sebe a své děti ekonomicky postarat. Musí! Paradoxně jí to někdy ubližuje. Její bývalý partner toho celkem zneužívá: trochu vydírá a neplatí alimenty na děti.

 

žena

Báře její osobní síla paradoxně někdy ubližuje

Autor: Jaroslav Jiřička

„Byla jsem moc tolerantní a hlavně nelpěla na glejtu o manželství. Obojí mě vytrestalo,“ říká s jistou hořkostí Bára Středová, která je příkladem toho, že i emancipovaná, silná a racionálně myslící žena se může v muži „seknout“.

„Asi byla chyba přehlížet dámské úlety partnera. Jenže jsem ho milovala, doufala ve změnu a hlavně kvůli dětem nechtěla bořit rodinu,“ popisuje počátek konce a začátek trablů. Její drahý jednoho dne odešel bydlet ke kamarádovi, prý aby si odpočinul. Jestli se vrátí, neřekl.

„V tu dobu jsem musela odskočit z rekonstrukce našeho bytu do nemocnice, abych bratrovi darovala ledvinu. Operace se nepodařila a mě čekal návrat do opuštěného rozkopaného bytu. Byla jsem na dně! Naštěstí byly prázdniny a děti pryč,“ vzpomíná tmavovlasá vysokoškolačka. Měla slušnou práci a obnovu bytu, který sehnala, zaplatila.

„Byt byl ale formálně psán na partnera a ten mi vzkázal, ať nepočítám s alimenty, protože bydlím v jeho.“ Chvíli to v údivu tolerovala, pak se i s dětmi odstěhovala a obrátila na soud. „Nevím, co bych dělala jako nezaměstnaná nebo prodavačka v supermarketu! To bez urážky.“

Exekuce, ale jinak

Soud svěřil Báře do péče obě děti a přiřkl alimenty 4 000 Kč na každou slečnu. Trochu si oddechla, ne nadlouho. „Žádné peníze nepřicházely. Nicméně partner se o dcery zprvu trochu zajímal, sem tam k nám zašel a učil se s nimi.

Hlavně ale ony postrádaly jeho,“ zamýšlí se původní profesí novinářka. Všichni jí radili podat trestní oznámení, což jí přišlo hloupé. U soudu sepsala návrh na exekuci partnerovy mzdy.

„Dodal výpis mzdy 10 000 korun. Směšné! Jako bych neznala příjmy v IT oboru. Jinými slovy to znamenalo 2 500 korun na obě dcery!“

 

Výhra, nebo úlitba?

Řada rodičů, kteří od svých bývalých partnerů nemůžou vymoci výživné na společné děti, považuje exekuci na plat za nic neřešící. Proč? Lze prý podvádět! Ideální stav je: „Máte-li v ruce rozsudek se soudem stanoveným výživným, máte napůl vyhráno! Exekuce na plat bývalého partnera může dosáhnout do výše šestašedesáti procent jeho platu,“ vysvětluje Mgr. Rostislav Kovář z bezplatného právně poradenského portálu www.poradnaveritele.cz. Exekutor může dlužníkovi obstavit účet, strhnout část mzdy či provést mobiliární exekuci na majetek v místě bydliště. V posledně naznačeném případě nezáleží na tom, zda se dlužník zdržuje v trvalém bydlišti či ne. Exekutor má právo navštívit příbytek, v němž dlužník pobývá fyzicky, a je jedno, kde je hlášen formálně. „Některé případy se tak můžou vyřešit za pár měsíců, jiné se řeší léta,“ podotýká Rostislav Kovář s tím, že současná právní úprava dovoluje zajistit stálý dohled nad platební morálkou bývalého partnera, jenž má hradit výživné. Stává se, že dlužník obávající se exekuce začne krátkodobě hradit závazky včas, ale po určité době přestane. „V tom případě je možné vymáhat současnou povinnost hradit. To znamená, že dlužník neposílá alimenty na účet bývalého partnera, nýbrž exekutora, který je poté předává věřiteli. Pokud dlužník v termínu nezaplatí, exekutor nečeká a může jednat. Toto nařízení je platné do odvolání věřitelem nebo do skončení vyživovací povinnosti dlužníka,“ radí odborník další postup jak na notorické neplatiče.

Báře peníze chodily, přesně podle výše aktuálního přiznaného platu otce dětí, nakonec se dluh oproti vyměřenému výživnému vyšplhal na 110 000 Kč. Přišla další pecka: Bářin bývalý se oženil a pořídil si potomka, pročež požádal o zpětné snížení alimentů a hlavně vyčíslil Báře nájemné za dobu, kdy s dětmi bydlela sama v „jeho“ bytě. Prý 120 000 Kč a nějaké úroky.

„To mě šokovalo a ještě víc, že to soudkyně posvětila. Nakonec byt prodal a mně není nic platné, že mám účty, de facto důkazy, jak jsem modernizací zvýšila jeho cenu. Je to tristní,“ konstatuje Bára Středová, která se naštvala a na svého bývalého poslala exekutora.

Soukromého. Vzhledem k tomu, že bývalý partner jezdí na dovolené do zahraničí, vlastní byt, chalupu, pracuje…, nepřivedla by ho na mizinu. „Větší část dluhu se podařilo získat, ale nevěřím, že to odteď bude fungovat,“ krčí rameny s tím, že je i dost složité vše vysvětlovat dětem.

„Nechci je proti němu stavět, ač ony ho zajímají čím dál méně, ale na druhou stranu jim na rovinu říkám, co dělá… Víc mě štve, že si musíte v té situaci, na níž máte minimální podíl, pomoci sama.

Oficiální instituce jsou bezmocné,“ říká atraktivní žena, která se dál vzpamatovává z toho, že bývalý partner – navzdory svému chování – vystupuje jako osoba téměř zbožná a spravedlivá. „Navíc tomu sám věří!“

Author: Michaela Šmerglová

 

více zde: https://kvety.kafe.cz/osudy/2012/4/18/clanky/alimenty/