www.finexpert.e15.cz - Věřitelé, zajímejte se o své dlužníky

27.10.2014 15:01

Jen za prvních osm měsíců letošního roku bylo vyhlášeno 13 184 osobních bankrotů a další tisíce lidí se k tomuto kroku právě připravují. V roce 2013 se celkový počet soudem povolených oddlužení vyšplhal dokonce na 19 165. Každý bankrot přitom výrazně zasáhne nejen do životů dlužníků ale i jejich věřitelů, kteří často ani netuší, že by měli svoji pohledávku včas přihlásit, jinak existuje vysoká pravděpodobnost, že ze svých peněz neuvidí ani korunu.

Všichni věřitelé by si měli uvědomit, že se o své peníze musí aktivně starat a pravidelně si hlídat, jestli jejich dlužník nepodal žádost o osobní bankrot. „Praxe je zatím bohužel taková, že velká řada věřitelů v případě osobního bankrotu dlužníka nestihne svoji pohledávku přihlásit včas. Ve většině případů to znamená nejpozději do třiceti dnů ode dne rozhodnutí soudu o úpadku. Jestliže věřitel svoji pohledávku v této lhůtě neuplatní, pak se taková pohledávka v rámci insolvenčního řízení neuspokojuje a věřitel může v konečném důsledku o své peníze nadobro přijít. Nejde-li o případ zajištěného věřitele či jiný zákonem stanovený případ,“ vysvětluje Kateřina Procházková, mluvčí poradenského portálu poradnaveritele.cz.

Odborníci se navíc čím dál častěji setkávají s případy, kdy se kvůli insolvenci dlužníka dostanou i sami věřitelé do velkých finančních problémů. I přes opakované varování si totiž lidé na sebe stále velmi často berou půjčky kvůli někomu jinému. Ten pak nesplácí, peníze utratí a podá si žádost o osobní bankrot. Začarovaný kruh se uzavírá. Věřitel, který je zároveň dlužníkem, se dostává do problémů – nestíhá splácet a občas nevidí jiné východisko, než také požádat o osobní bankrot. 

Podat návrh na osobní bankrot mohli dlužníci poprvé v lednu 2008, od té doby se počet návrhů na oddlužení rok od roku zvyšuje. Svědčí o tom i statistická data, která uvádí, že od ledna 2008 už bylo vyhlášeno více jak 70 tisíc osobních bankrotů.

zdroj: finexpert.e15.cz/veritele-zajimejte-se-o-sve-dluzniky