www.e15.cz - Co dělat, když vám dlužník dluhy nevrací

27.02.2012 08:46

Při vymáhání dluhu soudní cestou vůbec nezáleží na tom, zda vám dluží soukromá osoba nebo firma, základní postup je pokaždé stejný.

Jaký bude postup?

1. Shromážděte veškeré dokumenty

Ideální je mít k dispozici smlouvu nebo směnku, jednoduše doklad o tom, že jste dlužníkovi peníze předali – výpis z účtu, příjmový doklad atp. Podnikatelé by si měli připravit smlouvu, podepsanou objednávku, vystavenou fakturu, případně u předaného zboží podepsaný dodací list.

2. Sami nebo prostřednictvím právního zástupce

Každý může podat žalobu k soudu sám, případně prostřednictvím právního zástupce. Jak je však uvedeno výše, každá žaloba musí splňovat určité formální náležitosti. Je tedy vhodné se předtím poradit s právníkem či advokátem, který má s vymáháním pohledávek zkušenosti.

3. Řádně vyplněný návrh

Podání návrhu na platební rozkaz elektronickou cestou je u nás čím dál tím oblíbenější. V takovém případě je však nutné, aby věřitel měl k dispozici takzvaný elektronický podpis. Výhodou tohoto způsobu podání jsou nižší soudní poplatky, které dosud činí pouhá 2 % z žalované částky, minimálně však 300 Kč.

4. Obratem uhraďte soudní poplatek

Soudní poplatek dostane věřitel po vyhraném sporu zpět.

5. Čekáte na rozhodnutí soudu

Obvyklá doba od podání a uhrazení soudního poplatku k rozhodnutí soudu je na základě našich zkušeností přísně individuální. Záleží vždy na vytíženosti soudu, ke kterému jste návrh podali, běžně se lhůty pohybují cca od 3 do 7 měsíců. Tuto dobu nelze nijak urychlit, je nutné se obrnit trpělivostí a čekat.

Prodat či neprodat

Na internetu existuje spousta návodů a doporučení, podle kterých je nejlepším řešením prodej pohledávky. Nepodléhejte panice a velmi pečlivě zvažte, zda pohledávku prodat či nikoliv. Bývá pravidlem, že nabídnutá suma je pouhým zlomkem původního dluhu.

Pozor také na různé agentury, které se zabývají vymáháním dluhů – obvykle se jedná o vymáhání mimosoudní cestou. Tyto společnosti obvykle ještě předtím, než zahájí svoji činnost, vyinkasují tučnou zálohu, a pak je již nic nenutí k tomu, aby splnily své závazky. Věřitel tak přijde o peníze hned 2x, nejdříve jej o ně připraví dlužník, a poté ještě podvodná firma.

Zdroj: www.poradnaveritele.cz

více zde: finexpert.e15.cz/co-delat-kdyz-vam-dluznik-dluhy-nevraci_1