www.denik.cz - Trik zlínské firmy: Zaplaťte i to, co nemusíte

12.11.2011 22:33

Zlín - Paní Pavlína Ligrová z Otrokovic dostala před časem dopis od zlínského okresního soudu. Když jej otevřela, nestačila se divit. Na papíře totiž stálo: Elektronický platební rozkaz.

Teprve až po dalším čtení se dozvěděla, že má zaplatit dluh za pojistku, kterou uzavřela před deseti lety.

„Za toto pojištění již zaplatila celkem 5589 korun, ale pak jej dál neplatila, takže o peníze přišla. Teď po letech zjistila, že dluží nějaké peníze a navíc má platit i náklady řízení,“ říká její manžel Pavel Ligr, který se obrátil na Deník.

Sečteno, podtrženo: paní Ligrová měla celkem zaplatit více než jedenáct tisíc korun. Nakonec zřejmě nebude muset platit ani korunu. Její dluh je totiž již promlčený.

Za vším stojí zlínská firma WLG Invest. Ta odkoupila pohledávky od různých pojišťoven a nyní vymáhá po lidech zpět dlužné peníze. Jenomže to má háček. Řada smluv je totiž již promlčená, což ale drtivá většina lidí často ani neví. A firmě WLG Invest tak mnohdy ze strachu před exekucí raději zaplatí.

Kolem praktik zlínské firmy se vedou na řadě internetových portálů velmi živé a ostré diskuze. Někteří se dokonce domnívají, že jde o podvod.

„To, co společnost dělá, je v souladu s českými zákony. Dluhy jako takové nezanikají, ale po čase se promlčí. V tomto případě je promlčecí doba tři roky. Jde o hru s neznalostí lidí, kteří se neorientují v právu,“ vysvětlil advokát Rostislav Kovář z bezplatného poradenského portálu.

Ten rovněž zastupuje několik stovek lidí z celé České republiky, kterým přišel od firmy WLG Invest či od soudu podobný dopis.

V drtivé většině případů se jedná o dluhy z uzavřených pojistek u Kooperativy. Její mluvčí Milan Káňa potvrdil, že některé pohledávky pojišťovna skutečně odprodává dalším subjektům.

„Jedná se o standardní postup, když dluh notorického dlužníka nelze vymoci mimosoudně, soudně či v exekuci. K tomu nás vede ekonomické hledisko, neboť v souladu s právními předpisy jsme zavázáni postupovat s péčí řádného hospodáře,“ vysvětlil mluvčí. K počtům a ceně odprodaných pohledávek se však Kooperativa odmítla vyjádřit.

Velkou část pohledávek právě koupila i zlínská firma WLG Invest. A ta se nyní snaží dluhy zpětně z lidí vymoci. Mnohdy jde ale o smlouvy, které jsou staré tři roky i deset let. Tedy dluhy, které jsou promlčené.

„Bohužel řada lidí se vyleká, když dostanou obsílku s upozorněním, že dluh byl postoupen firmě WLG s výzvou, že pokud nezaplatí dlužnou částku, bude tato pohledávka postoupena soudu. A tak raději zaplatí,“ konstatovala mluvčí poradenského portálu Kateřina Procházková.

Podle odhadů společnosti obálku od zlínské firmy zřejmě dostalo nejméně dvacet tisíc domácností. V drtivé většině jde o lidi z Moravy a Slezska. „V současnosti se na nás obrátily stovky lidí, které firma žaluje celkem o miliony korun,“ podotkla mluvčí.

Drtivá většina pohledávek podle ní pochází zpojistek uzavřených u Kooperativy, které lidé přestali z nějakého důvodu platit.

Vyjádření vedení WLG Invest se Deníku nepodařilo do uzávěrky novin získat. Na adrese, kde firma sídlí, nikdo nebyl. A firma nereagovala ani na e-mailové dotazy.

Společnost ve většině případů zastupuje královéhradecký advokát Petr Gallat. Podle něj to, že lidé jsou vyzváni k zaplacení dluhu i přes dobu jeho promlčení, není nic nemorálního.

„A není snad nefér, že lidé mají dluhy, které nezaplatili?“ reagoval advokát. Podle něj dostávají lidé nejprve upomínky, aby svou pohledávku uhradili, a teprve pak případ postupuje firma k soudu.

„Naší snahou je lidi na jejich dluhy upozornit. Někteří vůbec na tyto upomínky nereagovali. Navíc, pokud by se na mě obrátili a já zjistil, že jejich dluh je promlčený, pak by se to k soudu vůbec nemuselo dostat,“ vysvětlil Gallat.

„Dělám práci, kterou po mně klient žádá,“ doplnil ještě advokát. K řadě lidí se ale upomínky nedostaly, například i kvůli změně trvalého bydliště. Některým tak dojde rovnou dopis od soudu, který si najde jejich aktuální adresu.

Rada: nereagovat

Podle advokáta poradenského portálu Rostislava Kováře ale lidé rozhodně nemají nic platit.

„Pokud jde o promlčený dluh, nemusejí lidé platit nic. Rozhodně nereagovat na upomínku, protože jejím zaplacením lidé jenom dluh přiznají. Je dobré se hned obrátit na nějakou právní poradnu, která prozkoumá, zda jde o promlčený dluh, či ne,“ radí dále advokát.

Pokud už lidem dojde od soudu elektronický platební rozkaz, může proti němu člověk do patnácti dnů podat odpor. Stejně tak to udělala i paní Ligrová.

„Případ jde pak k soudu. A pokud ten zjistí, že pohledávka je skutečně promlčená, člověk nemusí platit nic,“ vysvětlil Kovář.

více zde: https://zlinsky.denik.cz/zlociny-a-soudy/trik-zlinske-firmy-zaplatte-i-to-co-nemusite.html