www.absolutin.cz - Proč by se měli věřitelé zajímat o své dlužníky

30.10.2014 10:06

Jen za prvních osm měsíců roku 2014 bylo vyhlášeno 13 184 osobních bankrotů a další 3 000 lidí se k tomuto kroku právě připravují. V roce 2013 celkový počet soudem povolených oddlužení dosáhl dokonce 19 165.

Každý bankrot významně zasáhne nejen do životů dlužníků ale i jejich věřitelů, kteří často ani netuší, že by měli svoji pohledávku včas přihlásit. Jinak totiž existuje vysoká pravděpodobnost, že ze svých peněz neuvidí ani korunu.

Všichni věřitelé by si měli uvědomit, že se o své peníze musí aktivně starat a pravidelně si hlídat, jestli jejich dlužník nepodal žádost o osobní bankrot. „Praxe je zatím bohužel taková, že velká řada věřitelů v případě osobního bankrotu dlužníka nestihne svoji pohledávku přihlásit včas. Ve většině případů to znamená nejpozději do třiceti dnů ode dne rozhodnutí soudu o úpadku. Jestliže věřitel svoji pohledávku v této lhůtě neuplatní, pak se taková pohledávka v rámci insolvenčního řízení neuspokojuje a věřitel může v konečném důsledku o své peníze nadobro přijít. Nejde-li o případ zajištěného věřitele či jiný zákonem stanovený případ,“ vysvětluje Kateřina Procházková, mluvčí poradenského portálu poradnaveritele.cz.

Odborníci se navíc čím dál častěji setkávají s případy, kdy se kvůli insolvenci dlužníka dostanou i sami věřitelé do velkých finančních problémů. I přes opakované varování si totiž lidé na sebe stále velmi často berou půjčky kvůli někomu jinému. Ten pak nesplácí, peníze utratí a podá si žádost o osobní bankrot. Začarovaný kruh se tak uzavírá. Věřitel, který je zároveň dlužníkem, se dostává do problémů – nestíhá splácet a občas nevidí jiné východisko, než také požádat o osobní bankrot.

zdroj: www.absolutin.cz/aktuality/440-proc-by-se-meli-veritele-zajimat-o-sve-dluzniky/