Mladá Fronta Dnes - Exekutoři: Insolvence se zneužívají

16.06.2014 16:49

16.6.2014, Mladá fronta DNES, str. 2, Jan Brož

PRAHA Řidič Petr V. z Kladenska dlužil na pojistném, bankám i poskytovatelům půjček přes 1,3 milionu korun. Jelikož závazky nesplácel, byla proti němu nařízena exekuce a exekutor začal chystat dražbu jeho domu s parcelou, jehož hodnota podle odhadů mohla zhruba pokrýt dluh.
Dva dny před dražbou však na sebe podal Petr V. návrh na oddlužení a prodej domu musel být zastaven. V případě podání návrhu na insolvenci se totiž exekuční řízení přerušuje. A i když soud později návrh kvůli nedostatečnému odůvodnění zamítl, chystaná dražba již byla zmařena a s ní i spojené výdaje na znalecký posudek či pronájem dražební místnosti.
Podle prezidenta exekutorské komory Davida Koncze jde v podobných případech nezřídka o šikanózní návrh dlužníků, kteří insolvenci zneužívají k tomu, aby zabránili prodeji svých majetků. Návrhy podávají často i v den dražby.
„Dlužník podá den před pořádáním dražby insolvenční návrh. Z jeho strany je to vlastně obstrukce. Soudní exekutor totiž nemůže provést dražbu, je-li zahájeno insolvenční řízení. I když soud následně návrh zamítne, protože nebyly splněny podmínky, nic to nemění na tom, že nařízená dražba byla zmařena a že se musí pořádat znovu. Jenže dlužník může při příští příležitosti podat nový insolvenční návrh… A takhle se to může dít pořád dokola,“ vysvětluje Koncz.

Exekuce by se nezadrhla, peníze by získal správce
Exekutoři přitom upozorňují, že nedokončených dražeb přibývá a na šikanózní insolvence si stěžuje každý úřad v Česku.
Plzeňský exekutor Jiří Prošek zaznamenal jen na svém úřadu za minulý rok 25 případů.
„Každá druhá až třetí dražba nemovitosti, která by zcela určitě byla řádně a výhodně zpeněžena, a došlo by díky tomu k uspokojení věřitele, je zmařena insolvencí,“ uvádí Prošek. Exekutoři kvůli problému loni na podzim zorganizovali v Jihlavě diskusní setkání se soudci a insolvenčními správci.
Komora proto nyní volá po vyjasnění vztahu mezi exekucí a insolvencí a chce připravit návrh legislativních změn, které plánuje v průběhu podzimu předložit zákonodárcům. Podle Koncze by to v budoucnu mohlo fungovat tak, že návrh na insolvenci by chystanou dražbu už nemohl zarazit. Výtěžek z dražby by však nepřipadl věřiteli, který navrhl exekuci, jako je tomu nyní.
„Výtěžek z dražby by se pak nerozvrhl v rámci exekuce, která byla přerušena, ale připadl by insolvenčnímu správci, který by s ním nakládal jako s výtěžkem zpeněžení majetkové podstaty,“ popsal záměr Koncz.

více zde: www.cak.cz/scripts/detail.php?id=13088