Lidové noviny - Zrada klienta je nejhorší zločin

18.08.2014 11:30

18.8.2014, Lidové noviny, str. 14, Jaroslav Kramer, Kristián Léko

Advokacie patří mezi nejrizikovější právnické profese. Často jsou ve hře enormní částky. Advokát musí hájit zájmy klienta a o všem s ním komunikovat a jednat férově. Zaškobrtnutí postaví ročně víc než 150 advokátů před kárný senát.

Advokáti nejsou žádní nadlidé, kterým všechno projde. Stejně jako běžní občané odpovídají za své protiprávní činy, a to v několika rovinách. Jejich odpovědnost se dělí na tři druhy - trestní, soukromoprávní a kárnou.
Podle Aleny Mackové z pražské právnické fakulty se všechna tato pravidla prolínají a překrývají. A dodává: „To má zaručit prevenci nežádoucího jednání advokátů a sankci v případě, že přece jen nastane. Jednání advokáta může - ale nemusí - být současně trestným činem, kárným proviněním a může současně založit jeho odpovědnost vůči klientovi za způsobenou újmu.“ Takovým případem může být třeba zpronevěra klientových peněz.
Pokud jde o trestní právo, advokáti se nacházejí ve specifické pozici. Mají plnou trestní odpovědnost, a proto mohou být za spáchaný trestný čin potrestáni. Stejně jako když spáchání trestného činu nezabrání. Jenže jsou při výkonu své profese vázáni mlčenlivostí. „Ohledně trestných činů, které již byly spáchány, advokát nemá oznamovací povinnost - na rozdíl od jiných osob -, a nebude tedy za jejich neoznámení trestně odpovědný,“ říká Macková.
Bez pojištění to nejde Odpovědnost advokáta v oblasti soukromého práva se točí zejména okolo majetkové újmy, kterou klientovi může v souvislosti s výkonem povolání způsobit. Pro náhradu takové škody stačí, aby nastala - bez ohledu na advokátovo zavinění. Podle předsedy odvolací kárné komise České advokátní komory (ČAK) Bohumila Sedlatého je to v pořádku, protože jde o zajištění ochrany práv klienta.
Pojistná smlouva, bez které advokát nedá ani ránu, musí krýt minimálně tři miliony korun. „Je běžné, že advokáti si sami sjednávají a hradí pojištění na výrazně vyšší limit pojistného plnění,“ řekl LN Petr Čáp, předseda kárné komise ČAK.
Alena Macková k tomu dodává: „Tuto povinnost mohou advokáti obcházet jen obtížně, protože musejí každý rok advokátní komoře prokázat, že pojistku mají uzavřenu. Kromě toho mají povinnost vždy přizpůsobit smlouvu na pojistné plnění, které odpovídá rozsahu služeb, které poskytují.“ V praxi mají vyšší krytí advokáti, kterým leží na bedrech miliardové obchody.
Za nejnutnější považují advokáti pojištění u nedodržení lhůt, kdy se škoda počítá snadno. Klient přijde o peníze, které mohl vysoudit.
Kolik advokátů musí ročně své pojištění využít, se ale neví. ČAK statistiky nevede. „Tyto spory nejsou v praxi příliš časté,“ říká Alena Macková.
Kárná praxe Pro téměř dvanáct tisíc příslušníků stavu je stěžejní odpovědnost kárná (disciplinární). Navíc jsou pravidla nastavena přísně, myslí totiž nejenom na majetkovou škodu způsobenou klientovi, ale také na obecná, etická pravidla výkonu advokacie.
„Kárným proviněním je závažné nebo opětovné zaviněné porušení povinností stanovených zákonem nebo stavovským předpisem. Lze za něj uložit trest, kárné opatření v odstupňování od napomenutí do vyškrtnutí ze seznamu advokátů,“ popisuje Sedlatý. Klient se kárného řízení neúčastní - je to vnitřní řízení v rámci komory, řeší je kárné senáty ve dvou stupních.
Za nejhorší zločin je považována zrada klienta. Nejčastěji kárné senáty řeší nekomunikaci ze strany advokáta. „Jde o neinformování klienta o podstatných posunech v jeho kauze, či dokonce podávání dezinformací klientovi,“ vysvětluje Sedlatý.
Nejde ale jen o případy s vazbou na konkrétního klienta. Kárný senát ČAK nedávno napomenul advokáta, který neplatil za nájem své kanceláře. Tím prý snížil důstojnost celé profese.
Statistiky i závěry zveřejňované pravidelně kárnými orgány ČAK jsou podle Aleny Mackové dostatečně výmluvné: „Kárné orgány důsledně ukládají vysoké sankce za vážná profesní pochybení, například zákaz výkonu advokacie na osmnáct měsíců za opožděné vydání předmětu advokátní úschovy.“ I podle Petra Čápa jsou pravidla trestání advokátů nastavena dobře.
Zveřejnění jeho pochybení může advokáta do budoucna značně poškodit. „Negativní dopad má i na celý advokátní stav,“ říká Alena Macková. Advokáti jsou sami někdy překvapení, o jak závažných chybách čtou ve sbírce kárných rozhodnutí komory.
Zastaralé předpisy Stávající stavovská pravidla, kterými se advokáti musejí řídit (zejména tzv. etický kodex), vznikla v devadesátých letech a vyvstává otázka, zda stále dostačují. Výhrady má především komerční advokacie. „Dnešní pravidla, hlavně pravidla profesní etiky, nemusí zcela odpovídat dynamickému vývoji advokacie - hlavně komerční - v posledních letech. Jsou totiž šita pro výkon tzv. generální praxe spíše než pro komerční firmy, které se věnují poradenství ohledně větších transakcí a projektů,“ řekl LN Tomáš Rychlý z kanceláře Wolf Theiss. Oceňuje však, že rozhodovací praxe ČAK je nevynucuje násilím- je podle něj „rozumná a liberální“.
V kárném řízení se neřeší náhrada škody klientovi a výsledek jeho kauzu neovlivní. „Slušný advokát se ale vždy se svým klientem pokusí dohodnout, což se zpravidla podaří,“ říká Sedlatý.
Klient má jen jednu možnost: soudit se. „Pro klienta je spor z odpovědnosti za újmu velmi náročný, zejména na dokazování,“ upozorňuje Alena Macková.
***
Počet udělených trestů v letech 2000-2013
napomenutí 243
veřejné napomenutí 5
pokuta 540
dočasný zákaz  69
vyškrtnutí 104
celkem 961 trestů

Odpovědnost advokátů
trestní * Řeší soudy * Za trestné činy, například vraždu, zpronevěru, krádež
civilní * Řeší soudy * Za porušení soukromého práva, zejména odpovědnost za škodu
kárná * Řeší orgány České advokátní komory * Za porušení povinností stanovených zákonem a stavovskými předpisy

* Ve 45% případů skončí podaná kárná žaloba nějakým trestem pro advokáta * Každý rok přijde kárná žaloba na zhruba každého stého advokáta

O kárné provinění jde, jestliže advokát:
* v postavení právního zástupce svého klienta zmeškal lhůtu k podání vyjádření v občanskoprávní věci, v níž měl vyjádřit důvody, proč jeho klient neuznává nárok žalobce a způsobil tím, že proti jeho klientovi byl vydán rozsudek pro uznání * uzavře smlouvu o úschově bez písemné formy a navíc, když předmět úschovy vyplatí, aniž by byly dohodnuté podmínky splněny * na plnou moc, kterou nesepsal a jejímuž podpisu nebyl přítomen, připojí prohlášení o pravosti podpisu * nevyhoví žádosti klienta o návštěvu ve vazbě k rozhovoru o dovolání a dovolání nepodá

* neplní řádně své povinnosti správce konkursní podstaty. V tomto případě advokát vlastně nedělal nic - tedy neprovedl rozvrh, tj. neuspokojil konkursní věřitele, a o provedeném rozvrhu nepodal soudu písemnou zprávu, a to ani přesto, že k tomu byl soudem vyzván * po poskytování právních služeb obchodní společnosti zastupuje bývalého předsedu jejího představenstva ve sporu proti nástupnické obchodní společnosti * neodůvodní včas blanketní odvolání, a to ani po soudní výzvě

* v rozporu se skutečným právním stavem zpochybňuje práva protistrany, byť by tak činil v zájmu klientů * určený ČAK ve věci ústavní stížnosti neumožní klientce schůzku k projednání věci, a jestliže advokát jako právní zástupce neinformuje klienta o doručení výzvy k doplnění blanketního odvolání, sám je nedoplní, a poté neinformuje klienta o vykonatelnosti rozsudku * jako ustanovený zástupce, neinformuje klienta o doručení usnesení odvolacího soudu * podá kasační stížnost opožděně