Když dlužníci zneužívají své věřitele

02.08.2010 16:20

 

Dnes a denně hovoří světová média o finanční krizi, slyšíme o ní stále dokola, poprvé u ranní kávy a naposledy těsně před spaním. Snad právě proto se občas najde nějaký „takypodnikatel“, který se rozhodne, že si z této celosvětové finanční deprese udělá zlatý důl a za odebrané služby či zboží nebude platit tak nějak z principu. Jak to udělat, abyste se nestali doslova rukojmím a nedobrovolným plátcem cizích drahých dovolených, luxusních aut či nemovitostí?

 

Poradny pro dlužníky najdete téměř v každém městě a jejich odborné služby jsou obvykle zcela zdarma. Na trhu je však zoufalý nedostatek obdobných právních služeb pro věřitele (tzn. poradenství vedené zcela zdarma), kteří jsou díky svým dlužníkům v druhotné platební neschopnosti nebo se dostali do výrazných finančních problémů. Nezáleží na tom, zda se jedná o drobné podnikatele nebo právnické subjekty, všichni se mohou dostat do situace, kdy je dlužník vlastně zneužívá ve svůj prospěch. V takové situaci věřitel potřebuje rychlou odbornou radu -  ideálně zdarma.

Faktury po splatnosti 30 - 90 dní a déle

Zeptejte se kteréhokoliv podnikatele, jakou platební morálku mají jeho odběratelé. Faktury v prodlení 90 dní a déle jsou zcela běžné, žádnou výjimkou nebývá prodlení delší než půl roku. A to přesto, že se v poslední době hovoří o zlepšené platební morálce firem i jednotlivců. Co dělat, když zrovna narazíte na „takypodnikatele“, který se z principu rozhodl neplatit a dostává do svízelné finanční situace další subjekty? Rozhodně se nedejte a svých peněz se nevzdávejte.

Poradna věřitele                                                                                             

 „V naší advokátní kanceláři se v poslední době totiž začaly doslova geometrickou řadou množit dotazy a případy, které směřují stále k stejné problematice. Zoufalí věřitelé se za pomoci právních služeb snaží dostat ke svým penězům. Velmi obvyklé je, že dlužníci vůbec nekomunikují a nejeví snahu tyto peníze splatit či jinak uhradit. V naší praxi máme i případy, kdy věřitel je v dlouhodobé druhotné platební neschopnosti a jeho dlužník si zatím užívá luxusu. Tyto případy nás motivovali k tomu, abychom založili bezplatný internetový portál www.poradnaveritele.cz„ uvádí majitel Advokátní kanceláře Mgr. Rostislav Kovář.“

Jak poradna funguje?

Poradna je k dispozici všem věřitelům zcela zdarma, stačí jen za pomocí e-mailu položit svůj dotaz a počkat si cca 3 – 7 dní na odpověď. Odborník jim na těchto stránkách fundovaně poradí, jaké právní kroky je možné podniknout pro to, aby se co nejdříve dostali ke svým penězům. Řada lidí zde jistě najde inspiraci a začne intenzivněji bojovat proti rozšířenému nešvaru pozdních či žádných plateb. Věříme, že zvýšením povědomí o možných právních a exekutivních postupech a postizích přispějeme k vyšší kultivovanosti českého podnikatelského prostředí.