www.zenax.cz - Směnka - aneb stůl za milion

07.12.2011 09:34

„Nabízím půjčku na směnku ihned a bez prokazování příjmů.“ Podobných inzerátů najdete na internetu nebo v novinách, co hrdlo ráčí a řada lidí podobné nabídky i ve velkém využívá. Jenže! Směnka je bezesporu zajímavý nástroj, který může dobře posloužit, stejně jako nehezky ublížit nejen rodinným financím.

 

Se směnkou nejsou žádné žerty

„Zákon jasně stanoví jak má směnka vypadat po formální stránce a přísně dbá, aby měla všechny náležitosti. Její konkrétní podobu však neupravuje. Takže pokud v hospodě za večer vyhrajete v kartách milion a protihráč vám na něj vystaví směnku, kterou posilněn alkoholem vypíše fixem přímo na hospodský stůl, rozhodně vám doporučuji si tuto „směnku“ odnést domů!“ radí Mgr. Rostislav Kovář z bezplatného poradenského portálu poradnaveritele.cz. Je-li směnka sepsaná formálně správně, pak dosud obyčejný hospodský stůl tímto aktem rázem získal na milionové hodnotě.

Jedná  se o cenný papír

Přestože můžete mít doma směnku v jakékoliv hodnotě i podobě, předpokládá se, že nejčastěji bude tento dokument sepsán na papíře, proto ji zákon definuje jako obchodovatelný cenný papír. Směnku velmi často využívají podnikatelé, banky, finanční instituce nebo i běžní občané k zajištění svých půjček.

Dlužník se svým podpisem zaváže zaplatit majiteli směnky, nebo popřípadě i třetí osobě, v určitý den na určitém místě dlužnou částku. Směnka však může nahradit i hotové peníze, protože ji věřitel může komukoliv "prodat", a to i před datem splatnosti, a získat za ni hotovost nebo touto směnkou „zaplatit“ nějaký svůj jiný závazek (dluh). Dlužník je pak povinen peníze zaplatit už novému majiteli směnky.

více na: https://www.zenax.cz/smenka_aneb_stul_za_milion_11766.htm