www.prostejovsky.denik.cz - Půjčit si na dárky vás může přijít velmi draho

15.12.2011 10:27

Prostějov – „Vzala jsem si minulý rok půjčku, abych mohla nakoupit vánoční dárky. Když jsem si nakonec spočítala, kolik jsem zaplatila na úrocích, tak mě ty dárky vyšly pěkně draho,“ popisuje svoje zkušenosti s nebankovní společností Hana Rozsívalová z Prostějova. „Půjčila jsem si patnáct tisíc, ale celkově jsem zaplatila dvaadvacet tisíc,“ pokračuje mladá maminka dál. Na úroku tak zaplatila téměř polovinu půjčené částky.

Přestože odborníci varují před další ekonomickou krizí, Češi se chystají za dárky utratit většinou stejně nebo o trochu více peněz než v loňském roce. Ne všichni však mají dostatek financí na koupi toho, čím by chtěli svoje nejbližší potěšit.

„Stále více lidí si před Vánocemi půjčuje u nebankovních institucí za neskutečně vysoký úrok,“ řekl advokát Rostislav Kovář z Právní poradny věřitele.

„Poslední čtvrtletí roku je z hlediska objemu poskytnutých úvěrů tradičně nejsilnějším obdobím,“ potvrdila mluvčí společnost Home Credit Zuzana Bienvenu a dodala, že půjčky v tomto období tvoří třetinu celého ročního objemu.

„Nejčastěji se hotovostní úvěry pohybují v řádech desítek tisíc korun,“ upřesnila Bienvenu.

„Naše společnost poskytuje zejména neúčelové úvěry, jejichž nejčastější výše je v rozmezí od padesáti do sto tisíc,“ uvedla tisková mluvčí společnosti Cofidis Jana Klusáčková. Zároveň ale upozornila, že nelze přesně určit, kolik prostředků využijí lidé na nákup vánočních dárků.

„U nás se průměrná výše půjček pohybuje okolo deseti tisíc korun,“ řekl tiskový mluvčí Provident Financial Ondřej Holoubek. V letošním čtvrtletí však zaznamenali méně půjček než v minulých letech.

„Letos jsme od září sjednali přes 75 tisíc půjček, minulý rok to bylo o 7 tisíc více,“ potvrdil Ondřej Holoubek a dodal, že kvůli nejisté ekonomické situaci nečekají další navýšení půjček. Jeho slova potvrzuje i tisková mluvčí Home Creditu. „Zájem o úvěry je stejný jako vloni,“ řekla Zuzana Bienvenu.

Podepisují bez rozmyslu

Ačkoli se půjčka od nebankovní úvěrové společnosti bere za více rizikovou než od banky, mnoho lidí stále tímto způsobem řeší peníze na nákup dárků.

„Lidé si neuvědomují, že i při sebemenším problému se splácením jim hrozí velké pokuty. Bez rozmyslu podepisují nejen smlouvy, ale i směnky či exekutorské zápisy, aniž by si uvědomovali důsledky,“ potvrdil Kovář.

Jeho slova popisuje i Ladislava z Prostějova, která si přivydělávala vymáháním peněz pro nebankovní společnost. „Moje práce spočívala v tom, že jsem objížděla domácnosti dlužníků a vybírala od nich peníze. Jezdila jsem k sociálním případům nebo do romských rodin, kde lidé byli opravdu bez peněz. Dali mi třeba jenom padesát korun, hlavně aby vůbec něco zaplatili,“ popsala svoje zkušenosti Ladislava.

Lidé, kteří doplatili na špatnou smlouvu s nebankovní společností, často vůbec neví, co podepisují.

„Dlužníci se vymlouvají na to, že si nemohou dovolit konzultaci s právníkem, který by jim vše vysvětlil. Ale klidně podepíšou smlouvu na několik tisíc a pak se nestačí divit,“ popisuje Rostislav Kovář každodenní praxi.

Dlužníci, kteří se dostanou do neřešitelné situace, mohou vyhlásit osobní bankrot. Během letošního roku tuto možnost zvolilo přes devět tisíc lidí, což je téměř o polovinu víc než v minulém roce.

HANA MASAŘÍKOVÁ


více zde: https://prostejovsky.denik.cz/zpravy_region/pujcit-si-na-darky-vas-muze-prijit-velmi-draho.html