www.personalista.com - Směnka - dobrý pomocník, ale zlý pán

12.12.2011 16:07

„Nabízím půjčku na směnku ihned a bez prokazování příjmů.“ Podobných inzerátů najdete na internetu nebo v novinách, co hrdlo ráčí a řada lidí podobné nabídky i ve velkém využívá. Jenže! Směnka je bezesporu zajímavý nástroj, který může dobře posloužit, stejně jako nehezky ublížit nejen rodinným financím.  

„Zákon jasně stanoví jak má směnka vypadat po formální stránce a přísně dbá, aby měla všechny náležitosti. Její konkrétní podobu však neupravuje. Takže pokud v hospodě za večer vyhrajete v kartách milion a protihráč vám na něj vystaví směnku, kterou posilněn alkoholem vypíše fixem přímo na hospodský stůl, rozhodně vám doporučuji si tuto „směnku“ odnést domů!“ radí Mgr. Rostislav Kovář z bezplatného poradenského portálu poradnaveritele.cz. Je-li směnka sepsaná formálně správně, pak dosud obyčejný hospodský stůl tímto aktem rázem získal na milionové hodnotě. 

Přestože můžete mít doma směnku v jakékoliv hodnotě i podobě, předpokládá se, že nejčastěji bude tento dokument sepsán na papíře, proto ji zákon definuje jako obchodovatelný cenný papír. Směnku velmi často využívají podnikatelé, banky, finanční instituce nebo i běžní občané k zajištění svých půjček.

Dlužník se svým podpisem zaváže zaplatit majiteli směnky, nebo popřípadě i třetí osobě, v určitý den na určitém místě dlužnou částku. Směnka však může nahradit i hotové peníze, protože ji věřitel může komukoliv "prodat", a to i před datem splatnosti, a získat za ni hotovost nebo touto směnkou „zaplatit“ nějaký svůj jiný závazek (dluh). Dlužník je pak povinen peníze zaplatit už novému majiteli směnky.

více zde: https://www.personalista.com/zpravy/smenka--dobry-pomocnik-ale-zly-pan-.html