Dobrá zpráva! Dlužili jste? Nejspíš máte nárok na vrácení peněz. Žádejte své peníze zpět. Víme jak!

16.11.2012 13:26

Možná se to stalo i vám. Zapomněli jste zaplatit některou složenku a po čase jste ve schránce našli dopis od některé inkasní agentury. Upomínka obsahovala nejen původní dlužnou částku, ale i „přirážku“ od vymahačů v řádu několika stokorun či tisícikorun. Pokud jste už vše zaplatili, můžete peníze zaplacené nad rámec původního dluhu žádat zpět!  Poradíme vám jak na to.

 

Každý den u nás obdrží desetitisíce lidí dopis s upomínkou o zaplacení dlužné částky, nejčastěji se jedná o dluhy za telefon, energie, leasing nebo splátku úvěru. V zaslaném dopise se dočtete, nejen kolik dlužíte a kam máte poslat peníze, ale i to že pokud dluh neuhradíte do určitého data, bude vám účtováno další a především vyšší penále.

Na dlužnících vydělávají miliony!

Vzhledem k tomu, že inkasní agentury vloni zpracovali 2 miliony pohledávek za zhruba 30 miliard, lze jejich zisk odhadovat na desítky až stovky milionů korun. Tolik si tyto společnosti vydělaly jen v roce 2011, a to všechno díky právní neznalosti dlužníků. V případě, že by se lidé těmto praktikám aktivně bránili, nežili by vymahači v luxusu a na jejich účet.

Žádejte své peníze zpět!

Přitom by řada dlužníků mohla žádat své peníze zpět. Na uhrazenou částku mají nárok až tři roky zpětně od zaplacení.“ Upozorňuje Bc. Roman Tesař z bezplatného poradenského portálu www.poradnaveritele.cz „Je potřeba si uvědomit, že nelze požadovat zpět celou částku, kterou dlužník inkasní agentuře zaplatil, ale jen peníze nad rámec původního dluhu.“ Dodává Tesař.

Jak postupovat?

Jestliže jste v posledních třech letech zaplatili některé inkasní agentuře a chtěli byste své peníze zpět, rozhodně na nic nečekejte a rychle jednejte. I zde platí ono známé pořekadlo, „kdo dřív přijde, ten dřív mele“.

Nejprve doma najděte všechny podklady – tzn. dopis s upomínkou či výzvou od inkasní agentury k zaplacení a také doklad o zaplacení, podepsaný splátkový kalendář a další dokumenty, které máte. Bez písemných dokladů není bohužel možné o vrácení peněz vůbec žádat.

Poté zavolejte na poradenskou linku: 777 905 815 nebo 212 343 371 případně napište na poradna@poradnaveritele.cz o radu, jak dál postupovat. Nacanované podklady připojte rovnou k mailu jako přílohu. Právní rada i pomoc v rámci celé ČR je pro všechny, kteří hodlají žádat své peníze zpět, samozřejmě zdarma!