Byl sám sobě právníkem za 350.000 Kč!

13.11.2011 21:09

Není to tak dávno, co naši Poradnu věřitele navštívil jeden nešťastný věřitel a žádal po nás radu, jak by mohl vymoci svůj dluh. Jeho příběh se tak podobal těm ostatním, že poněkud zapadl v zapomnění a vynořil se znovu až nyní před Vánoci, kdy v rychlém sledu následovaly další vzájemně si podobné věřitelské story.

 

Co se stalo? Začalo to jako zcela banální žádost o půjčku od kamaráda, z původních 50.000 se dluh postupně rozrůstal do statisíců a kamarád se najednou neměl ke splácení a vlastně svého věřitele přestával znát. Nezvedal mu telefon, přecházel na druhý chodník, když se náhodou měli ve městě potkat a do společné hospůdky přestal chodit úplně. Doporučili jsme zoufalému věřiteli, který mezitím své peníze potřeboval na rekonstrukci domu, aby proti svému dlužníkovi zahájil právní kroky a začal svůj dluh vymáhat soudně, jinak své peníze nikdy neuvidí. Po dlouhém váhání svolil - jenže když jsme se začali ptát po dokumentech, kterými by půjčku doložil, přišli jsme na to, že vlastně žádné smlouvy neexistují. Proč? Ptali jsme se.

 

Prý svému kamarádovi věřil, zněla lakonická odpověď. Po krátkém rozhovoru však bylo patrné, že dotyčný věřitel chtěl vlastně jen ušetřit za právní radu a za odborné sepsání smlouvy. Bohužel se s tímto nešvarem, kdy kvůli pár stokorunám věřitel přijde doslova o statisíce, setkáváme opakovaně.

 

Věřte nebo ne, ale za poslední měsíc jsme podobných případů měli tolik, že v celkovém součtu věřitelé víceméně "přišli" o více než 1.680.000 Kč. Společným jmenovatelem byla možná jen neinformovanost, možná právě snaha ušetřit na počátku několik set korun...