www.parlamentnilisty.cz - Odsouzení za malé dluhy se mohou odvolat jen těžko

30.01.2012 09:10

Lidé, kteří jsou odsouzeni za dluhy v řádu stovek korun, nemají příliš možností, jak dokázat svou nevinu. Pokud se jim nepodaří prokázat, že chyba vznikla u věřitele, soud je v prvoinstančním řízení odsoudí a už nemají možnost odvolání.

„Spor o peněžité plnění nedosahující deseti tisíc korun se u soudu rozhoduje pouze v první instanci. Ta je konečná. Zákon až na výjimky vylučuje možnost odvolání u takto vymezených bagatelních věcí,“ potvrdil deníku Právo právník a šéfredaktor časopisu Soudce Karel Havlíček.

Rozhodují pověření úředníci

„Soud sice platební rozkaz na základě odporu, podaného obžalovaným, zruší, ale pak nařídí klasické jednání, a je na dlužníkovi, aby jednoznačně doložil, že po něm věřitel dlužnou částku vymáhá bezdůvodně. Třeba u pokuty za jízdu načerno, je potřeba jednoznačně doložit, že jste ten den byli například na dovolené, a doložit to fakturou o zaplacení pobytu mimo území ČR nebo ústřižkem letenky na jméno,“ dodal právník ze serveru Poradnaveritele.cz Rostislav Kovář.

Jenže v praxi o těchto věcech definitivně rozhodnou nikoli soudci, ale jen pověření soudní úředníci. Protože jsou těchto případů desetitisíce, příliš detailně se jimi nezabývají a odsoudí žalovaného bez možnosti odvolání i například na základě protokolu o černé jízdě, v němž chybí podpis žalovaného či tam nejsou v souladu kalendářní data.

 

zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/Odsouzeni-za-male-dluhy-se-mohou-odvolat-jen-tezko-221335