www.novinky.cz - Ručil kamarádovi za úvěr, zničil ho dluh z roku 1990

22.04.2013 14:36

Někomu se osobně zaručit za úvěr, to je někdy jako podepsat úpis rohatému. Přijde si pro vás, i když smlouva už žloutne a vrší se na ní prach.

„V roce 1990 jsem ručil Vladimírovi V. na úvěru u spořitelny. Půjčil si 150 tisíc. V roce 1998 byl odsouzen jako dlužník. Nevím, že bych o tom dostal nějaké vyrozumění. Asi někde zapadlo, nebo kdoví, jestli došlo. Skutečnost, že úvěr není placen, jsem se fakticky dozvěděl až písemně na jaře 2009,“ vzpomíná osmačtyřicetiletý Milan H. z malého městečka u Kolína.

Zavolal exekutorskému úřadu. Tam mu řekli, že za těch bezmála dvacet let dluh narostl více než dvakrát. „Devatenáct let jsem si neuvědomoval, že jsem veden jako ručitel dlužníka. Zavolal jsem Vladimírově matce, aby si domluvila splátky. Ujistila mne, že ano. Rok byl klid,“ popisuje ručitel Milan.

Známého zavřeli, prosil jeho matku

Pak mu firma, kde byl zaměstnán, oznámila, že od soudu přišla exekuce na jeho plat. Dluh poskočil na 350 tisíc korun. Zase prosil matku dlužníka Vladimíra, aby platila za svého syna, který seděl ve vězení s malými přestávkami od roku 1994.

Mezitím zemřela maminka panu Milanovi. Zdědil po ní účet s 250 tisíci.

V souladu se zákonem byl exekučně zablokován. K ničemu byla Milanovi námitka, že dluh je starý 21 let. Promlčený nebyl, neboť běh promlčecí lhůty (obvykle tři roky) se přerušuje, pokud věřitel učiní ve lhůtě nějaké právní kroky. Podá žalobu. A to se stalo. Banka právní kroky činila.

Pro pana Milana se stala výše dluhu, který si v roce 1990 nasekal jeho známý, zdrcující. „Mám čtyři děti. Je to pro mne likvidační situace,“ psal před časem Právu pan Milan. Podařilo se mu z toho dostat? Těžko říci, pana Milana se nám již více nepodařilo telefonicky kontaktovat, jeho dva mobilní telefony jsou odpojené.

S největší pravděpodobností se před exekucí skrývá u nějakého známého. Tak končí 60 procent všech exekučních případů. Podle exekutorů, s nimiž Právo hovořilo, totiž lidem už opravdu často není co zabavit.

Už došlo i na ručitele

Chronickým dlužníkům už není co kde moc brát, a tak došlo na ručitele. Podle Kristýny Krušínské z občanské poradny Remedium, která se snaží pomáhat
dlužníkům právními radami zdarma, počet lidí, kteří spadnou do exekuční mlýnice jen proto, že se někomu bez rozmyslu zaručili, citelně již druhým rokem přibývá.

Ani už nevědí, že někomu v dobrém úmyslu podepsali ve smlouvě závazek, že se zaručují za úvěr, a teď se diví, že když od dlužníka nelze peníze vymoci, jde se zcela po právu po ručiteli. I po takových letech, varovala Krušínská.

Toho, že dluhy potápějí čím dál více i ručitele, si už delší dobu všímají také v Asociaci inkasních agentur či na bezplatných právních stránkách www.poradnaveritele.cz, které se však často zaměřují na pomoc lidem souzeným za malé dluhy.