www.nasepenize.cz - Nesplácení dluhů není trestný čin

05.10.2011 11:12

Když někdo nesplácí své dluhy, faktury, směnky, neznamená to, že se dopustil trestného činu. Pokud se vám tedy stane, že vám dlužník nesplácí, policie vám s tímto problémem nepomůže.

I když nevrácená půjčka trestným činem není, mnoho lidí podává na policii trestní oznámení. „Přesto se řada lidí, kteří někomu půjčili své peníze, nebo jim neplatí jejich nájemník, v podobné situaci obrací nejdříve na policii,“ komentuje hluboce zakořeněný omyl advokát Rostislav Kovář z bezplatného poradenského portálu poradnaveritele.cz.

Za rok 2010 přijala policie České republiky více jak 200 tisíc trestních oznámení, které s trestním právem vůbec nesouvisí. Mnozí se totiž domnívají, že tímto způsobem lze řešit nevrácené půjčky, ale i nezaplacené nájmy nebo neproplacené faktury. Důvodem pro podání trestního oznámení je podle Rostislava Kováře často přesvědčení, že se jedná o podvod. Policie však taková oznámení v podstatě hází do koše.

„Neplacení faktur, dluhů nebo třeba nájemného není trestným činem,“ konstatuje Rostislav Kovář a dodává, že „podobné případy je potřeba řešit v občanskoprávním sporu. Přesto každý rok přijímá policie tisíce trestních oznámení kvůli nesplaceným půjčkám nebo fakturám.“

 

více na: www.nasepenize.cz/nesplaceni-dluhu-neni-trestny-cin-9717#Pro_srovnání_povinného_ručení_stiskni_ENTER