www.finexpert.e15.cz - Poslali jste peníze omylem na cizí účet? Jak postupovat

30.01.2012 17:14

Pokud využíváte elektronické bankovnictví, jistě se nebudete divit, že se již mnohokrát nějakému nešťastníkovi „podařilo“ poslat peníze na cizí účet. „Nezáleží na tom, zda platíte ze soukromého nebo firemního účtu, pokud se vám podobná věc přihodí, rozhodně jednejte, a to co nejdříve. Na svoje peníze máte právní nárok,“ radí Rostislav Kovář z internetového portálu www.poradnaveritele.cz

Nedostupné peníze 

I když by byl nepoctivec klientem vaší banky, ta nemůže peníze z jeho účtu stáhnout. A v první fázi vám na něj obvykle banka nesdělí rovnou kontakt, ale jen zprostředkuje doručení vaší žádosti o vrácení peněz. Pokud však neoprávněný příjemce na výzvu nereaguje, banka vám jeho identifikační údaje poskytne a vy se můžete pokusit o přímý kontakt.

V takovýchto případech je postup následující: využijte adresu majitele účtu a zašlete mu výzvu k vrácení příslušné částky spolu s číslem svého účtu a konkrétním datem, ke kterému chcete peníze vrátit, obvyklá lhůta je zhruba čtrnáct dní.

„Výzvu rozhodně zašlete doporučeným dopisem s dodejkou. Jestliže majitel účtu ve vámi stanovené lhůtě nezareaguje, doporučuji dále nečekat a využít k získání finančních prostředků soudní cestu. Každý, kdo si ponechá peníze, které mu nepatří, se vystavuje riziku žaloby pro takzvané bezdůvodné obohacení,“ upozorňuje Kovář.

 

více zde: https://finexpert.e15.cz/poslali-jste-penize-omylem-na-cizi-ucet-jak-postupovat_2