Mladá fronta Dnes - Pomalé soudy ještě zpomalily, průměrný spor trvá 398 dní

22.08.2014 11:26

22.8.2014, Mladá fronta DNES, str. 2, Jakub Pokorný

Když prezident Miloš Zeman v pondělí jmenoval 15 nových soudců, káral justici za průtahy. Připomněl zákon v USA, podle kterého nemá řízení trvat víc než 100 dní. Tomu by žádný český soud nevyhověl.

Nejpomalejší v Česku byl loni Okresní soud v Ústí nad Labem s průměrnými 876 dny na jedno civilní řízení. Naopak nejrychlejším „premiantem“ je soud v Náchodě se 122 dny.
MF DNES získala od Ministerstva spravedlnosti tabulku výkonnosti civilních soudů. Ukazuje, že průměrná délka civilního řízení se v letech 2012 a 2013 meziročně prodloužila o čtyři týdny.
Průměr za celé Česko za rok 2013 je 398 dní. Ještě v roce 2012 trvalo civilní řízení kratší dobu -369 dní. A to jsou jen průměry. Výjimkou nejsou ani deset let staré nedořešené případy.
Uvedená čísla ještě nutně nemusí znamenat, že někde špatně pracují. Soudy na Ústecku mají určitě smůlu na kraj s větší kriminalitou, na kterou se nabalují i civilní spory. Dále odtamtud historicky nejvíc prchali vzdělaní právníci včetně soudců. „Naše soudy nejsou plně obsazeny, máme oproti jiným krajům málo soudců. Nedostává se nám ani středního justičního personálu, jako jsou asistenti soudců. Velmi nás také zatěžují nedodělané případy z éry do roku 2010,“ vysvětluje špatné skóre místopředseda Krajského soudu v Ústí Vilém Šetek. Připomíná, že dlouhodobě problém vyřeší jedině vyšší počet soudců.
Dnes se shodou okolností uzavírá příjem přihlášek do druhého kola konkurzu na předsedu Krajského soudu v Ústí. Vítěze by měla ministryně spravedlnosti Helena Válková navrhnout prezidentovi. Právě v souvislosti s pomalými soudy bude konkurz velmi důležitý.
„Předseda soudu je za průtahy bezprostředně odpovědný. Může působit na kolegy. Někdy stačí, že se na soudu o nevyřízených spisech otevřeně mluví,“ říká bývalý náměstek ministra spravedlnosti Filip Melzer. Válkové vytýká, že po soudcích „málo šlape“ - proto možná to zpomalení.

Omluva v soudní síni
Nejde ale jen o Ústí. Pro ilustraci jedna epizoda, která se stala u Městského soudu v Praze minulý týden. Soudkyně Jaroslava Lobotková zahajovala stání textaře Katapultu Ladislava Vostárka, který žaloval Stranu zelených. Žaloba se poprvé projednávala v roce 2011, pak byla tříletá přestávka.
„Soud je zavalený. Začínám teď s desetiletými věcmi. A ty nové nařizuji na duben,“ vysvětlila Lobotková účastníkům. Znělo to skoro, jako by se jim omlouvala. Mluvčí městského soudu Markéta Puci pak vysvětlila, že to neznamená, že by u soudu měli deset let staré případy, na které se ještě nesáhlo. „Soud eviduje devět věcí starších deseti let, ale u každé už proběhlo nějaké jednání,“ brání kolegy Puci.
A Ministerstvo spravedlnosti? Ředitel tiskového odboru Miroslav Konvalina nabízí několik řešení, kterými chce Válková soudy rozhýbat. „Je potřeba dopracovat nový občanský soudní řád. Měl by například umožnit přesunutí některých typů sporů mimo soudy,“ uvedl Konvalina. Připomněl, že letos justice dostala 33,5 milionu korun z fondů EU, aby nabrala 102 nových nižších soudních zaměstnanců.