Dlužíte? Nemáte-li na splátky - komunikujte!

03.08.2010 15:13

 

 

„V případě, že někomu dlužíte peníze a nemůžete svůj závazek uhradit včas, neschovávejte se a dopředu svého věřitele informujte o zpoždění platby. Svým dluhům stejně neutečete, a takto si výrazně zlepšíte pozici pro další vyjednávání s věřitelem!“ radí Mgr. Rostislav Kovář v bezplatné poradně www.poradnaveritele.cz .  Přitom vůbec nezáleží na tom, zda dlužíte bance, známému nebo například obchodnímu partnerovi.

 

Největší nedorozumění a problémy vznikají především proto, že dlužník se svým věřitelem přestane komunikovat a obvykle se začne i zapírat. Banky, stavební spořitelny či další instituce, kterým případně dlužíte některou ze splátek, přitom vítají včasné oznámení o neschopnosti splácet a jsou ochotné vzniklou situaci řešit ke spokojenosti obou stran.

Připravte se, že vás s největší pravděpodobností pozvou na osobní jednání. Během návštěvy v bance pak projednáte s odborníkem svoji současnou finanční situaci a domluvíte se na možném odkladu splátek, či na prodloužení doby splácení – čímž se sníží výše splátek.

Nezaplacené faktury

„Do platební neschopnosti se mohou dostat nejen jednotlivci, ale také firmy nebo lidé podnikající na OSVČ a bohužel se tak děje čím dál tím častěji“ říká Mgr. Rostislav Kovář a dodává, že v takovém případě platí podobná pravidla jako v privátní sféře. „Je důležité se svým věřitelem komunikovat a domluvit se s ním na splátkovém kalendáři, který je však nutné také pečlivě dodržovat. V případě vynechání těchto splátek a při současné absenci komunikace se firmy obvykle rovnou obrací na soud s podáním tzv. elektronického platebního rozkazu. Firma nebo OSVČ se tak vystavujete reálnému riziku, že u jejich dveří v dohledné době zazvoní exekutor.“

Správná taktika

Volba správné metody a taktiky postupu věřitele záleží hlavně na tom, kdo a kolik mu dluží. Důležité také je stáří dluhu doklady o jeho existenci. O úspěchu či neúspěchu budou rozhodovat především znalosti, zkušenosti, důslednost a vytrvalost obou protistran. Rozhodně važte dobře své následující kroky a raději se včas poraďte s právním zástupcem, ať si neumělým řešením dané situace nezpůsobíte více problémů než užitku. Nyní můžete své dotazy zdarma pokládat v nové právní poradně na www.poradnaveritele.cz

Jak poradna funguje?

Poradna je k dispozici všem věřitelům zcela zdarma, stačí jen za pomocí e-mailu či formuláře položit svůj dotaz a počkat na odpověď. Odborník jim na těchto stránkách fundovaně poradí, jaké právní kroky je možné podniknout pro to, aby se co nejdříve dostali ke svým penězům. Řada lidí zde jistě najde inspiraci a začne intenzivněji bojovat proti rozšířenému nešvaru pozdních či žádných plateb. Věříme, že zvýšením povědomí o možných právních a exekutivních postupech a postizích přispějeme k vyšší kultivovanosti českého podnikatelského prostředí.