Český rozhlas - Je bezpečné platit kartou po internetu?

14.12.2015 14:44

V dnešní době se stále hodně lidí domnívá, že je při nákupech přes internet bezpečnější platba na dobírku, případně hrozí menší riziko při vyzvedávání zboží v kamenné provozovně. Z placení kartou ale není potřeba mít strach, přináší navíc jednoznačné výhody.

Z platby kartou on-line nemusíte mít víceméně žádné obavy. Jde o nejrychlejší a v současnosti již bezpečnou formu platebního styku. Pokud nakupujete přes renomovaného prodejce, stačí si pozorně prohlédnout adresu stránky, na které se chystáte zadat číslo své platební karty. Pokud je v jejím názvu https, přičemž nezbytné je zejména závěrečné "s", znamená to, že je stránka zabezpečená a vy se nemusíte strachovat, že by číslo bylo viditelné zvenčí. Čísla spatří pouze obchodník, díky čemuž je riziko nějakého podvodu minimální, jak uvádí Mgr. Kateřina Procházková, mluvčí bezplatného poradenského portálu Poradna věřitele.cz. 

Když se pokusíte zaplatit přes internet kartou a nejde vám to, může to znamenat, že máte kartu pro tento typ transakce zablokovanou. V takovém případě si stačí zajít do vaší banky a požádat o její takzvané odemknutí. 

Pro bezpečnější nákupy on-line si můžete svoji platební kartu před každým nákupem přes internet odemknout a po něm zase hned zamknout. A také je rozumné nastavit si pro tyto typy plateb na své kartě limity, aby nebylo možné z vašeho účtu převádět obnos peněz, který by byl nezvyklý oproti vaší běžné potřebě. 

V současné době existuje ještě jeden vyšší typ ochrany. Při placení nestačí opsat údaje z karty, ale je potřeba ještě doplnit autorizační esemesku, která vám přijde na vaše telefonní číslo.

zdroj: www.rozhlas.cz/strednicechy/poradime/_zprava/je-bezpecne-platit-kartou-po-internetu--1564365