Český rozhlas - Jak probíhá oddlužení? Osobní bankrot není nic příjemného

25.01.2016 14:46

Máte dluhy? Hrozí vám, že co nevidět přijde exekutor, a vy nevíte, jak dál? V takové situaci máte prakticky jedinou možnost, jak ji řešit - požádat soud, aby vás takzvaně oddlužil. Jak o oddlužení požádat a jak na něj dosáhnout?

O oddlužení neboli osobní bankrot musíte požádat insolvenční, respektive krajský soud. Ten na základě prověření vaší osoby a aktuální životní situace rozhodne, zda vám oddlužení povolí či nikoli. 

„O oddlužení můžete požádat pouze v případě, že máte vícero různých dluhů. V případě jednoho, byť velkého dluhu na osobní bankrot šanci nemáte,“ říká mluvčí bezplatného poradenského portálu Poradna věřitele.cz Kateřina Procházková. 

Po oddlužení pokračuje splácení

Exekuce - předlužení občané - Foto:  Český rozhlas

Exekuce - předlužení občanéFoto:  Český rozhlas

Pokud vám soud oddlužení povolí, nastane až pětileté období, kdy budete své dluhy postupně splácet pod dohledem insolvenčního správce, kterého vám stanoví soud. Nutné je splatit alespoň 30 % všech svých dluhů. 

„Na začátku celého procesu se přihlásí jednotliví věřitelé se svými pohledávkami. Poté se může uskutečnit schůze věřitelů, na které se rozhodne, jakou formou bude oddlužení probíhat, a věřitelé o tom hlasují. Pokud se schůze nesejde, určí způsob splácení soud,“ dodává Procházková. 

Dluhy je možné splácet buď na základě splátkového kalendáře, nebo prodejem dlužníkova majetku. S procesem oddlužení může pomoci advokát nebo prověřená poradenská společnost. 

Existují i takzvané oddlužovací agentury. „Na ty se ale není rozumné obracet. Jednak jsou neuvěřitelně drahé, jednak často radí svým klientům různé podvody. A ve finále k tomu oddlužení pod jejich vedením třeba ani nedojde,“ varuje Kateřina Procházková.

 

zdroj: www.rozhlas.cz/strednicechy/poradime/_zprava/jak-probiha-oddluzeni-osobni-bankrot-neni-nic-prijemneho--1577507